Agymenés: Pár nap és ÚjraSZólA!

Ha csak rajtam múlna, ki menne Dániába?

Pár nap és kezdődik a DAL 2014! 
Nemrégiben közzétettem egy 10-es listát, hogy mely dalok az én kedvenceim a 10ből. Persze, akkor elmondtam, hogy biztosan változnak majd a benyomások. 

Most azt szeretném elmesélni, hogy melyik dalok lennének idén SZERINTEM eurovíziósak. Tavaly nálam láttuk, hogy eurovíziós dal bármiféle nóta lehet, de azért mégis vannak olyan dalok, amelyek nagyobb eséllyel vihetik a prímet. 
Továbbá, felhívnám a figyelmet egy-két olyan dalra is, amelyeket én személy szerint nagyon kedvelek, de nem feltétlen vízióra való dalok, hanem inkább, kiemelt itthoni figyelmet érdemelnek. 

Az egyik top favoritom ez a Király Viktor fiú. Egyáltalán nem olyan stílusú dalokat hallgatok, mint amilyeneket ByeAlexként produkálok. A ByeAlex nekem egy önkifejezés, amit imádok csinálni. Javarészt azonban, tört elektronikus zenét, meg deathcore-t hallgatok, és elég sok bluest. Viszont, Király dalát, van, hogy felpakolom, és meghallgatom. Vízióra való dal. Ha nyerne, elégedett lennék. 

A másik kedvenc Kállay úr dala. Ez a srác nagyon nyugatiasan tálalja a zenét, dőlnek belőle a slágergyanús témák, és ez az új dal is igen slágergyanús. A témaválasztás: gyerekek kárára elkövetett erőszak ellenes szöveg, megkeverve egy kis drum n bass-szel. Merész az itthoni lakosságnak, de szerintem Andrisnak jár a kalap emelés. 

Joni. Nem tudom ki ez a leányzó, de kétségtelen, hogy a mezőny egyik legnagyobb slágerdaláról van szó. Figyeljetek rá oda, mert ez egy nemzetközi szintű slágernóta. 

Bogi. Valami hasonló. Én tizenéveseket ilyen jó angol kiejtéssel ritkán hallok. Tizenévesek? Idősebbek, sokkal-sokkal rosszabb angolokat próbálnak lenyomni a közönség hallójáratain. Tipikus-erős slágerdal. 

Pál Dénes. Nem fogok kamuzni, összehaverkodtam Pál Dénessel, és megkedveltem a srácot. Azonban, ahogy a barátaimmal is mindig őszinte vagyok, vele is az lennék, ha nem tetszene ez a dal. A tavalyi fellépés nekem nagyon nem volt Dénes személyével összepasszoló, nekem legalábbis az a dal nem jött át, ez meg igen. Szép, és szuper emelkedése van. Ráadásul, a fiatal férfigeneráció egyik legjobb hangorgánumát birtokolja ez a srác. 

Tudom, Knoll Gabi nem pörgős dalt hozott a műsorba. Mégis, szerintem egy ilyen dalra odafigyel a közönség. Igényes, és jól kidolgozott. Gabi jól is énekel egyébként, én ismerem őt személyesen is. És, hogy nehogy azt gondolja a kedves közönség, hogy részrehajló vagyok azokkal a versenyzőkkel, akiket személyesen is kedvelek elmondanám, hogy Gabi sokkal erősebb egyedül, mint a zenekarával az Egy Másik Zenekarral. Tipikus frontember ez a lány. Hangulatában pedig, engem a tavalyi norvég dalra emlékeztet. 

Vannak azonban még dalok, amelyekre érdemes figyelni, habár, nem feltétlen azért, mert tipikusan a vízióra valók lennének. Sokkal nagyobb az értékük itthon, számunkra! Ezek ugyanis (egy kivételével) ízig-vérig magyar dalok, nekünk, magyaroknak valók, és ezt a lehető legerősebb pozitív felhanggal mondom nektek, hisz tudjátok, mennyire fontos számomra a magyar nyelvű zenélés! 

Nyilván, sokan gondolják, hogy a BülBüls lassú, kellemes, franciaművészfilmes dala nem való a fesztiválra. Lehet. De itthon, sokkal több ilyen zenét kellene kiemelten művelni, jó magyar nyelvet hallani, és ilyen okos szavakba öntött szöveget. 
Nekem az egyik személyes kedvencem - habár kevéssé gondolom víziófesztiválos dalnak - a HoneyBeast, A legnagyobb hős című dala. Ez atom, ez kell a magyar fesztiválokra ezerrel! 
A Belmondo dalát először nem kedveltem annyira, nem voltam benne biztos, hogy mit akar Czutor ezzel a nótával elmondani. Aztán, egyre inkább bemászott a fejembe. 
A Depresszió elég menőn szól. Hogy Fesztiválra való-e vagy sem, az engem nem érdekel, és szerintem nekik is másról szól ez a verseny. 
Oláh Ibolyát nem volna szabad elengedni a magyar poppiacról, mert érdekes ember, és érdekes előadó, egy Istenadta hanggal, amit nagyon-nagyon jól tud használni ez a hölgy. 
Marge. Latolgattam, hogy mit érzek, ha Marge-ot hallgatok. És tudjátok, jól érzem magam tőle. Nekem a DAL-ba hozott zenéje inkább egy erős rádiós popdal, mintsem víziós, de nagyon jól szól. Ugyan, nem magyar nyelvű, és ebből az aspektusból kivételt képez, de Marge egy olyan előadó, aki több figyelmet érdemelne. 

Végül azért, ne felejtsük el, hogy nagy hangok is vannak a versenyben. Király Linda azt gondolom, a verseny legnagyobb hangja. Elképesztő ez a lány. Tőlem a stílus távolabb áll, de remélem ezért nem dobál majd meg a műsorban! 
Hient hallottam akusztikusan zenélni, és nagyon tetszett. Radics Gigi már bizonyított tavaly is, szerintem idén is megmutatja majd a CD-minőséges éneklését, amelyet mindig emlegetek vele összefüggésben! 

Cserpes Laurát pedig próbán hallottam, és elmondhatom: rengeteget fejlődött tavaly óta. Sokat dolgozik, és ez hallható volt a száraz próbán is. Vastag Tamás pedig, végre egy igazán stílusos dallal áll elő. Tomi, szerintem ez a vonal passzol neked, de ezt csak csendben jegyzem meg.