Egy parlamenti képviselő is szerepel az Eurovízión

Óttarr Proppé, a Világos jövő elnevezésű izlandi párt képviselője.

Az izlandi "viccpunk" zenekar vokalistájaként szerepel az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében Óttarr Proppé, a Világos jövő elnevezésű izlandi párt parlamenti képviselője.

 

Parlamenti képviselő még sohasem állt színpadon az Eurovíziós Dalfesztiválon - egészen mostanáig. Óttarr Proppé, a Björt framtíd (Világos jövő) elnevezésű izlandi párt parlamenti képviselője aPollapönk zenekar egyik vokalistájaként szombaton a döntőben is látható lesz.

"Jó érzés itt lenne az Eurovízión. Részvételem hátterében persze az áll, hogy magam is zenész vagyok, pontosabban énekes, így ismertem a srácokat a Pollapönkből. Hívtak és jöttem, belefért az időmbe" - mondta Óttarr Proppé pénteken az MTI-nek.

Az izlandi posztpunk, vagy inkább "viccpunk" zenekar, a Pollapönk szombaton negyedikként adja előNo Prejudice (Nincs előítélet) című dalát. A 2006-ban alakult csapatban Haraldur Freyr Gislason és Heidar Orn Kristjansson gitározik, Arnar Thor Gislason dobol, Gudni Finnsson pedig basszusgitározik. A versenyen a két vokalista egyike Óttarr Proppé. Mint kifejtette, csak néhány éve foglalkozik politikával, ahová amiatt keveredett, hogy Izland a gazdasági világválság következtében 2008-ban csődbe ment.

"A művészek egy csoportja összefogott és politikai nyilatkozatokat tett közzé arról, mit kellene tenni annak érdekében, hogy Izland talpra álljon. Aztán a folyamatok odáig vezettek, hogy 2010-ben megnyertük az önkormányzati választásokat Reykjavíkban, én is bekerültem a városi tanácsba, Jón Gnarr színész pedig főpolgármester lett. Akkori pártunkból velem együtt kivált egy csoport, 2012-ben megalakítottuk a Björt framtíd pártot (Világos jövő), tavaly 8 százalékos aránnyal bejutottunk a parlamentbe és képviselő lettem" - idézte fel Óttarr Proppé az interjúban.

Pártja jó kapcsolatokat ápol az Európai Parlament liberálisokból és demokratákból álló csoportjával, az ALDE-val, és támogatja Izland EU-csatlakozását (utóbbiról 2011-ben kezdődtek meg a tárgyalások.)

"Azért lenne fontos belépnünk az EU-ba, mert kis ország vagyunk, mindössze 330 ezer lakossal, és magunkra vagyunk hagyva, nincsenek komoly erőforrásaink. Már régen csatlakoznunk kellett volna, mert Európához tartozunk, oda köt minket a kapcsolatrendszer, a kereskedelem, az Európai Gazdasági Térségnek résesei vagyunk. A lakosság többsége egyelőre nem támogatja a tagságot, elsősorban az európai halászati politika előírásaitól való félelem miatt, azt viszont nem vita tárgya, hogy a csatlakozási tárgyalásokat be kell fejezni, és majd meglátjuk, milyen feltételekről tudunk megállapodni" - hangsúlyozta Óttarr Proppé.

Kitért arra, hogy a politikai elfoglaltság Izlandon nem jelenti azt, hogy az emberek feladják korábbi munkájukat a képviselőségért. Hozzáfűzte: bár ideje nagy részét mostanában a politika tölti ki, zenészként is aktív. Megválasztása óta két lemezt készített, az egyik egy diszkóalbum gyerekeknek, a másik pedig a néhány éve újraaktivizálódott zajos rock zenekara, a Ham új anyaga.

"A Ham első időszaka 1988-tól 1994-ig tartott és azért hagytuk abba, mert besokalltunk a sok szervezési problémától és technikai akadálytól, ami előttünk tornyosult. Érdekes módon a zenénkre valahogy akkor figyeltek fel, amikor már nem léteztünk, és a sikert nem élvezhettük együtt. Nyolc évig szünetelt a Ham, aztán újrakezdtük, és amikor a Rammstein Izlandra jött játszani, mi lettünk az előzenekar, úgyhogy a dolgok azóta tartanak ismét. Idén nyáron két fesztiválon is játszunk" - mesélte a képviselő.

Óttarr Proppé elmondta, hogy a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején Izland nagyon unalmas ország volt, kevés kapcsolattal az európai kultúrával, és az emberek ki voltak éhezve az újdonságra, a kihívásokra. Ekkor jöttek be a képbe az akkortájt alakult rock és punkcsapatok, köztük a Tappi Tikarrass, amelyikben már a fiatal Björk is énekelt, és később a Sugarcubes meghozta az európai ismertséget az izlandi könnyűzenének. Proppé kiemelte Einar Örn Benediktsson szerepét, ő a Sugarcubes előtt a Purkurr Pillnikk nevű punkbandával a nyolcvanas évek elején egy év alatt négy lemezt csinált.

"Van egy 1982-ben készült film arról a korszakról, a címe Rock in Reykjavík, ebben Einar azt mondja: nem az a fontos, mire vagy képes, hanem az, mit teszel. Ez nagyon jól jellemzi, ami akkor lezajlott az izlandi zenében és kultúrában".

A zenész-politikus szerint a Pollapönk (magyarul: Kölyökpunk) vidám, fogyasztható punkzenét játszik. A No Prejudice című dal a toleranciáról szól, ami az Eurovíziós Dalfesztivált is jellemzi. "El kell tüntetnünk a bennünk élő előítéleteket, a zene pedig nagyszerű eszköz ehhez".

A Pollapönköt kísérő másik vokalista, Snaebjörn Ragnarsson szintén ismert Izlandon, a Skálmöld, egy viking/folk metál csapat basszusgitárosa. "Nem voltam nagy híve az Eurovíziós Dalfesztiválnak, de a Pollapönk hívott fellépni, és most már látom, hogy jól döntöttem, klassz itt".

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét az M1 szombaton 21 órától élőben közvetíti.