Az Eurovízió diktálta a tavasz hazai zenei trendjét

Tarolt a Running és A Dal több dala is

Kállay-Saunders András eurovíziós dala, a Running idén tavasszal minden jelentős zenehallgatási csatornán a TOP 20-ba tudott kerülni.

Az Artisjus új kezdeményezésével a magyar zene átfogó trendjeit igyekszik feltérképezni. A social media csatornákra vonatkozó információk (Facebook, YouTube) mellett lemezeladási adatok, rádiós és online streaming játszási listák teszik teljessé a képet. Úgy tűnik, az egyes zenefogyasztási platformok más és más ízlésvilágot tükröznek. A csatornák közötti legerősebb kapocs Kállay-Saunders András, akinek Running című eurovíziós dala valamennyi toplistára fel tudott kerülni.

„A különböző toplisták rendkívül változatos képet mutatnak. A legszorosabb összefüggés a rádiós játszások és a single eladások között mutatható ki, 45%-os egyezéssel” – mondta Tóth Péter Benjamin, az Artisjus kommunikációs igazgatója. „Ugyanakkor kétségtelen, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál, illetve annak hazai előválogatója, A Dal jelentős hatással volt a tavaszi zenefogyasztási trendekre.

Az MTVA eurovíziós előválogató műsora, A Dal indulói közül Kállay-Saunders mellett a legtöbb előadóval a rádiós TOP 20 listán találkozunk. Bogi, a Honeybeast, Dér Heni, Cserpes Laura, a New Level Empire és Gatti di Amalfi feat. Pál Dénes is ott volt márciustól májusig a rádiós szerkesztők magyar kedvencei között. A hazai könnyűzene már korábban befutott generációjából a Balkán Fanatik és a Quimby fért fel erre a listára.

Eközben a YouTube toplistán egy párhuzamos univerzumot látunk: a mulatós és a hip-hop számok milliós megtekintésű birodalmába csak a Running ékelődött be, és még kitartott Boggie Parfüm c. dalának egyedi videoklipje által több európai országban tapasztalt érdeklődés. ()

A teljes toplistákat itt találod! 

Közben Kállay-Saunders András leforgatta új klipjét. Hamarosan jön a "Juliet"! A kép a forgatáson készült.

Miről maradhattál le a Facebook-on és milyen díjakat nyert Kállay-Saunders András és a többi Dal-os (mint Bogi, Gigi, Király Viktor vagy Hien)? Válasz és videók itt!

Az idei Eurovízió-győztes dal producerének és Conchita Wurst egykori magyar lakótársának új közös dala Dukai Reginával! Részletek és zene! Ha pedig meghallgatnád a 2005-ös Eurovízión résztvevő magyar csapat (NOX) énekesének (Péter Szabó Szilvia) új dalát, kattints ide!

A norvég eurovíziós nemzeti dalfesztivál tavaly felfedezte, most pedig a foci VB egyik hivatalos dalát énekli! Ő Adelén. A foci vb hivatalos dalait és klipjeit itt nézheted meg, a meccseket pedig az M1-en!

Kövess minket a Facebook-on!